Fanzin ve Fanzin Kültürü

Cengiz Yıldız
2 min readApr 4, 2018

--

Özgürlükçü akılların kendini dijital olarak yada kağıda mürekkeple dünyaya aktarması diyebiliriz fanzine. Sosyal medya aleminde binbir türünü görebilir keşfedebilirsiniz. Bu ayrı bir kültür olarak ülkemizde uzun yıllardır mevcut lakin internetin sayesinde kendi sınırları aşmaya başladı. Birçok cafelerde de ayrı ayrı köşeler oluştu fanzinler için. Birçok sahafta da bulacağınız basılı mecralar.

Edebiyat, fikir, felsefe, sanat, farklı farklı sanat akımları, müzik, siyaset, spor gibi farklı alanlar gibi bu alanların içerisinde derinlemesine konular için de ayrı bir fanzin bulabilirsiniz. Kitap okuma alışkanlığının düştüğü çağımızda ve özellik hızlı tüketim neslinin teknoloji ve dijital alışkanlıklarının üst seviyelerde olduğu çağda dünyaya bakan ilkel bir pencere gibi duruyor. Fanzin, umutlu bir ruh gibi insanlığın içinde yaşan bir fikir bence. Eskiye atıfta bulunup yeniyi güzelleştirme amaçlarında. Herkesin farklı algıları var tabii, kimisi ticari kaygılarla yola çıkar kimisi sadece kendi ruhuna bir parça arar. Matbaa masrafları ve reklam gelirlerinden oluşan neşriyatların haricinde yalandan bir dünya satmaz fanzinler. Hatta kendini de sattırmak istemez. O sebeple fanzin kültürü insanlığın paylaşma adına ve edebiyat için yaptığı büyük bir harekettir. Edebiyat akımı olarak görenler de var. Sınırlandırılmış her şeye karşı dik duran bir yapı.

İçerisinde barındırdığı amatör ruh, kaygılardan ve keskinlikten uzakta duruşunu insana sıcak gelen bir dost gibi. Sadece elle yazılan çizilenlerin, yerellikte popülerleşmiş fanzinlerin varlığı bile insana hoş geliyor. Sanki uzak bir diyardaki bir köy kahvesinde yapılan hoş muhabbetler gibi. Bu muhabbetlerin bütün bir şehre bütün bir dünyaya yayılmasında gerek yok.

Fanzinlerde, içerikleriyle alakalı çok çeşitlilik var. Kimisi çizgi roman tadındadır, kimisi sadece çizgilerin, resimlerin ve ilüstrasyonların dünyası. Edebiyat, deneme, düşünce içeriklerinin yoğun olduğu kitap edasında olanlar da var. Sınırlamak aslında fanzinin özüne aykırı olduğu için şöyle olmalı böyle olmalı demek doğru olmayacak.

Bırakın o fanzin olsun.

Basit Fanzin1. Sayı kapağı

--

--